Sombor - grad zelenila i fijakera

Dobrodošli u Sombor

Sombor Vojvodina SrbijaNekada graničarski grad ili “Vojnička varoš”, a danas “Ravangrad”, kako ga zovu njegovi meštani, nalazi se u severozapadnom delu Vojvodine, u blizini hrvatske granice i Dunava. Nadimak je dobio, jer je od svih vojvođanskih gradova na najravnijem tlu. No, 18.000 stabala i 120 kilometara aleja, kojima i dan danas odzvanjaju kopita konja, čine da Sombor ipak bude najpoznatiji po svom zelenilu i svojim fijakerima. U Somboru je još u 19. veku postojala fijakerska služba, a i danas se može uživati u takvoj atrakciji, vožnjom u jedinom preostalom somborskom fijakeru.

Po rečima Somboraca i utiscima posetilaca, ovo je grad koji ima karakter, dušu i aromu. Grad koji je očuvao šarm prošlosti i postao spoj starog i novog, tradicije i novih običaja.

Najznačajniji kulturno istorijski spomenici

Galerija "Milan Konjović" (1966), Gradska biblioteka "Karlo Bijelicki", Gradski muzej Sombor (1945), Narodno pozorište Sombor, Kulturni centar "Laza Kostić", Županija (1808) u kojoj se nalazi najveće ulje na platnu u Srbiji (4x7m), Manastir Svetog arhiđakona Stefana, poznat po retkom srpsko-vizantijskom stilu (1938), Grašlakovića palata (1763), Kapela Sv. Ivana Nepomuka, Crkva Sv. Georgija, i mnogi drugi spomenici kulture.

Poznate manifestacije

Međunarodni sajam preradarstva (januar), Somborski pozorišni maraton (juni), Internacionalni teniski turnir (juni), Somborski kotlić (juli), Somborsko leto (avgust), Međunarodni sajam pčelarstva (avgust).

Izletišta u okolini Sombora

U gradu koji odaje utisak da je izgrađen u sred šume, nije teško naći mesto za odmor, izlete ili rekreaciju. Pored drveća, zelenila i nezobilaznih fijakera, turisti mogu uživati u čak 16 salaških naselja, smeštenih oko Sombora. Takođe, veliki kompleks ritskih šuma, nadomak Sombora, u priobalju Dunava, predstavlja idealan teren za lov i ribolov.

Upoznaj Sombor - grad zelenila i fijakera!

MojDucan
Posebno izdvajamo