Niš - raskrsnica evropskih puteva

Dobrodošli u Niš

Niš tvrdjavaNiš je grad na raskrsnici najvažnijih balkanskih i evropskih puteva, koji povezuju Evropu sa Bliskim Istokom, i zato od davnina važi za kapiju istoka i zapada. Niš se pominje još u periodu rimske i vizantijske istorije pod imenom "Via militaris", a u srednjem veku je nazvan "Carigradskim drumom". Niš je nadaleko poznat  po gostoprimstvu i dobroj i ukusnoj hrani.

Najznačajniji kulturno istorijski spomenici

Mediana - Carsko imanje u predgrađu antičkog Niša iz rimskog perioda (IV vek), Tvrđava - Najočuvanija turska tvrđava na srednjem Balkanu izgrađena 1723. godine, koja u svojim temeljima krije ostatke rimskog Naissusa, Ćele kula - Jedinstven spomenik, sa uzidanim lobanjama srpskih ustanika, koji su Turci u znak odmazde podigli nakon bitke na Čegru, Spomenik oslobodiocima Niša - Podignut 1937. godine.

Poznate manifestacije

Tradicionalni filmski susreti, "Nišvill" jazz festival, Muzički festival "Nisomnia", "Dani bureka".

Izletišta u okolini Niša

Niška Banja - Nalazi se na samo 10 kilometara od Niša, u podnožju Suve planine. Ova banja je pogodna za odmor, letovanje i izlete, a zbog izvora lekovite vode i prijatne klime veoma je posećena radi lečenja i oporavka.

Sićevačka klisura - Zaštićeni prirodni fenomen, atraktivni kanjon dužine 17 km, kroz koji prolazi reka Nišava.

Jelašnička klisura - Specijalni rezervat prirode, dužine 2 km sa vodopadima.

Cerjanska pećina - Nalazi se na 14 km od Niša, kod sela Cerje, na nadmorskoj visini od 515 m. U svojim podzemnim dvoranama krije neobicno blago, krečnjacki nakit -stalaktite, stalagmite, kamene zavese, stubove, helaktite, saline...

Bojanine vode i Kamenički vis - Mesta za sankanje i skijanje.

Upoznaj Niš - raskrsnicu evropskih puteva!

MojDucan
Posebno izdvajamo