Subotica - vrata Evrope

Dobrodošli u Suboticu

Subotica Travel

Subotica je drugi grad po veličilni u Vojvodini, centar njenog severnog dela. Nalazi se na krajnjem severu Bačke, uz samu granicu sa Mađarskom, na medjunarodnom  putu E-75 i na železničkoj trasi koja vezuje Balkan sa severnom i zapadnom Evropom.

Osvojiće Vas arhitekturom, gde se prepliću stilovi gotike, baroka, secesije i neoklasicizma, što joj zasigurno daje poseban šarm. Za “Slobodan kraljevski grad”, Subotica je proglašena 1779. godine.

Najznačajniji kulturno istorijski spomenici

Zgrada stare Gradske kuće - Monumentalna građevina s početka prošlog veka sa ornamentima, mozaicima i ukrasima velike umetničke vrednosti, Zgrada Gradskog muzeja, Gradska biblioteka i pozorište, Katolička katedrala i jevrejska Sinagoga - Najveća na prostoru Vojvodine.

Poznate manifestacije

Međunarodni filmski festival, Berberski dani na Paliću, Prvomajski uranak, Festival pozorišta za decu, Dužijanca - žetvena svečanost.

Izletišta u okolini Subotice

Palićko jezero - Najlepše jezero u Vojvodini. Na jezeru se nalazi kompleks u čijem se sklopu nalaze uređene staze za šetnju, ZOO vrt, kao i dobri hoteli i restorani, gde ćete biti u prilici da probate tradicionalna vojvođanska jela sa jakim uticajem mađarske kuhinje. Osim toga možete uživati u jahanju, jedrenju, biciklizmu i vožnjom kočijama kroz stogodišnju šumu.

Ludoško jezero -  Stanica velikog broja ptica i etno kuća gde ćete se upoznati sa nekadašnjim načinom života na tim prostorima.

Upoznaj Suboticu - vrata Evrope!


        

MojDucan
Posebno izdvajamo