Beograd - grad dobrih vibracija

Dobrodošli u Beograd

Belgrade travel night

Beograd je istinska metropola, dinamičan, gostoljubiv i otvoren, sa ambijentom koji je rezultat njegove vekovne pozicije kao raskrsnice različitih kultura i običaja.

Široki bulevari i široki osmesi na licima mladih Beograđana su sinonim Beograda, pa se u njemu čovek lako može osećati kao kod kuće.

Najpoznatije lokacije Beograda su ulice Knez Mihajlova i Strahinjića bana, Kalemegdanska tvrđava i boemska četvrt Skadarlija, koja je zadržala atmosferu Beograda iz prošlog veka.

Veliki broj pozorišta, muzeja, galerija, hotela, kafea i klubova sa dobrom zabavom i neverovatno  lepih devojaka, su mu poslednjih godina dali  imidž  "grada greha". Beograd je takođe poznat po dobrim restoranima nacionalne kuhinje, među kojima su najstariji i najpoznatiji legendarni  restorani "Tri šešira", "Ima dana" i "Dva Jelena", gde se uz dobru kuhinju može slušati i čuvena skadarlijska muzika.

Sto se noćnog života i provoda uopšte tiče, Beograd je jedan od najintesantnijih gradova u ovom delu Evrope. Klubovi, uglavnom raštrkani  po užem centru grada i veoma popularni splavovi na reci, ponudom mogu da zadovolje i najizbirljivijeg gosta.

Beograd ima i svoje more, Beogradsko more kako ga zovu njegovi stanovnici ili tačnije Ada Ciganlija. Ada Ciganlija je rečno poluostrvo na reci Savi sa velikom plažom i idealno je mesto za sport i rekreaciju. 1821. godine ju je Knez MIloš Obrenović proglasio za državno i narodno dobro, a Branislav Nušić ju je zbog lepote nazvao "Vodeni cvet". U letnjim danima Ada nudi osim sporta i zabave i niz kulturnih događanja.

Najznačajniji kulturno istorijski spomenici

Hram Svetog Save, Kalemegdanska tvrđava, Pobednik, Crkva Svetog Marka, Stari dvor, Konak Kneza Miloša, Konak Kneginje Ljubice, Kapetan-Mišino zdanje, Narodni muzej, Narodno pozorište, Palata "Albanija", Skupština Srbije, Beli Dvor, Kafana "?".

Poznate manifestacije

FEST - medjunarodni filmski festival, BELEF - medjunarodni umetnički festival, BITEF - medjunarodni pozorišni festival, BEMUS - medjunarodni muzički festival, Oktobarski salon - manifestacija vizuelnih umetnosti, Beogradski sajam knjiga,
Belgrade Beer Fest  - festival piva, Beogradski Jazz festival, Gradski doček Nove godine, Belgrade Boat Carnival, Noć muzeja, Beogradski maraton, Dani Beograda, Belgrade Fashion Week, Belgrade Design Week.

Izletišta u okolini Beograda

Veliko ratno ostrvo  - Nalazi se na samom ušću Save u Dunav. Na Velikom ratnom ostrvu danas se nalaze vikendice i bašte zaljubljenika u prirodu, a na gornjem špicu omiljena zemunska plaža Lido. Kao stanište prirodnih retkosti, posebno je interesantno za posmatranje retkih i ugroženih vrsta ptica.

Košutnjak - Park-šuma i gradsko izletište Košutnjak se nalazi na nadmorskoj visini od 250 m. Šuma listopadnog i četinarskog drveća ispresecana je mnogobrojnim stazama. Pretpostavlja se da je ime Košutnjak nastalo zbog košuta, kojih je nekad ovde bilo.U Košutnjaku postoje dva kompleksa, sportsko-rekreativni centar "Pionirski grad" i Filmski grad sa kompleksom ateljea.

Upoznaj Beograd - grad dobrih vibracija!

 

MojDucan
Posebno izdvajamo