Duško Gojković

Duško Gojković je velikan svetskog džeza kao trubač, kompozitor, solista i vodja orkestra. U svojoj veoma bogatoj karijeri nastupao je sa takvim velikanima svetske džez muzike kao što su Miles Davis, Dizzy Gillespie, Jerry Mulligan, Sonny Rollins, Ted Jones…

duskogojkovicDuško Gojković, kompozitor, truba, fliglhorn. Rođen je 1931. godine u Jajcu, Bosna. Od 1948. do 1953. studirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Kao mladić svirao sa nekoliko jazz i dixie bendova, uglavnom na igrankama i eventualno na primanjima u ambasadama. Kad se kao osamnaestogodišnjak pridružio Big Bendu Radio Beograda, smatran je za talentovanog mladog jazz-era koji pored toga zna i da čita muziku. Nakon pet godina napustio je bend, izrastavši u karakterističnog solistu i odličnog big bend svirača. Duško odlazi u Nemačku gde brzo postaje sastavni deo jazz scene u usponu. Prvu ploču snimio je 1956. godine, kao član All Stars benda iz Frankfurta. Nakon kratkog zadržavanja u Minhenskom Big bendu Maxa Gregera, Duško provodi četiri i po godine u vodećem evropskom jazz orkestru Kurta Edelhagena, s kojim su radili aranžeri poput Francya Bolanda, Clausa Ogermanna, Jerry van Rooyena i Riba Pronka.

Kao premjerni solo trubač big benda Duško je nastupao s imenima poput Stana Getza i Cheta Bakera. Kada je 1958. bio pozvan da svira u Newport International Youth Bandu na Jazz festivalu u Newportu, ponuda nije bila nikakvo iznenađenje. Ostali članovi benda bili su Albert Mangelsdorff, Ronnie Ross, George Grunz i Gabor Szabo. Nakon nastupa u Newportu, Duškova je truba postala veoma popularna širom Evrope. Na Berklee School of Music 1961. godine, kada je Dušku bilo 29 god., ponuđena mu je stipendija za studije komponovanja i aranžerstva u Bostonu, kod Herba Pomeroya. Radujući se mogućnosti da piše vlastite aranžmane za svoju veliku ljubav, big bend, Duško se temeljito koncentrisao na studije, odbijajući usput ponude Counta Basiea, Stana Kentona i Benna Goodmana da se pridruži njihovim bendovima. Na Berkleeu (sada studirajući i flighorn) snimo je sa Berklee School Quintetom i Orkestrom i svojim kolegama Garyem Burtonom, Mikeom Gibbsom, Sadom Watanabeom, Steveom Marcusom, Mikeom Nockom i Daveom Youngom. Gojković već 50 godina živi i radi u inostranstvu, a tokom karijere svirao je sa velikanima džeza kao što su Dizi Gilespi, Majls Dejvis, Soni Rolins, Li Konic, Dzeri Maligan i Klark Teri.

DISKOGRAFIJA :

Belgrade Blues / Dusko Goykovich (Radio-Tele Beograd)
The Golden Eight / Kenny Clarke-Francy Bolard And Co. (Blue Note)
What's New ? / Gil Cuppini Quintet Vol.2 (Right Tempo Classics)
Swinging Macedonia / Dusko Goykovich (Enja)
Live At The Domicile / Dusko Goykovich (Session)
It's About Blues Time / Dusko Goykovich (Ensayo)
Ten To Two Blues / Dusko Goykovich (Ensayo)
After Hours / Dusko Goykovich (Enja)
Slavic Mood / Dusko Goykovich (Vista)
After A Long Time / Dusko Goykovich & Joe Haider Quintet (EGO)
Ashanti / Alvin Queen (Nilva)
A Day In Holland / Alvin Queen - Dusko Goykovich (Sound Hills)
Blues For Red / Larry Vuckovich (Hot House Records)
Celebration/Dusko Goykovich (DIW)
London By Night / Nathan Davis (DIW)
Soul Connection / Dusko Goykovich (Enja)
Sunrise In St. Petersburg / Harold Ruschenbaum & "Priwjet" (Pro Jazz)
Bebop City / Dusko Goykovich (Enja)

Duškov album „Samba Tzigane" kojim se sa svojim internacionalnim sastavom (Céline Rudolph - vokal; Ciro Trindade - gitara; Pedro Tagliani - kontrabas; Jarrod Cagwin - bubnjevi) ponovo vraća Brazilu, pokriva šire polje samba i bossa zvuka. Osim klasičnih numera od Jobima, Villa-Lobosa, Baden Powella i Luiz Antonia, ovaj album nudi i vrlo šarmatne originalne kompozicije od Tubina, Rudolpha i samog Gojkovića.

 

MojDucan
Posebno izdvajamo