Šljiva - plavo zlato Srbije

Šljiva je srpsko nacionalno blago

Sljive voce Srbija

Šljiva je srpsko nacionalno voće, a Srbija spada u red vodećih proizvođača šljiva u svetu. Činjenica da kompletna država raspolaže sa oko 40 miliona sadnica šljive je najbolji pokazatelj popularnosti ove voćke. Svake godine u Srbiji se proizvede oko 500 hiljada tona šljive, a najzastupljenije sorte su: Čačanska lepotica, Stenli, Čačanska rodna, Valjevka, Požegača, Valerija, Čačanska najbolja, Čačanska rana, Kalifornijska plava i Čačanski šećer.  

U Srbiji ne samo da se uzgajaju velike količine šljive, već se gotovo svake godine, zahvaljujući idealnim prirodnim uslovima, razvijaju novi tipovi ovog voća. Zaista, Srbija je jedno od najboljih mesta u svetu za proizvodnju šljiva.

Šljiva u svakom pogledu dominira srpskom trpezom. Pored svežih plodova, koristi se i za preradu, kojom se dobija jedan od najpoznatijih srpskih brendova, a to je rakija Šljivovica. Godišnje ispeče se čitavih pola miliona litara Šljivovice. Suve šljive su takođe jedan od specijaliteta Srbije, a za sladokusce tu su džemovi i marmelade, poznato slatko od šljiva, ili pak veoma ukusne knedle sa šljivama.

Kada šljive rode, Srbija je obojena u plavo. Najveće površine šljivika nalaze se u Zapadnoj Srbiji i Šumadiji. Gradovi Čačak i Valjevo time već vekovima drže status, ne samo srpskih, već evropskih prestonica te voćke.

Krajem avgusta svake godine, hiljade gostiju posete Valjevsku podgorinu da prisustvuju najvećoj manifestaciji posvećenoj šljivi u Srbiji. Radi se o sajmu šljiva u Osečini, koja je internacionalnog karaktera i na kojoj se izlažu najbolji i najukusniji proizvodi tog plavog zlata Srbije.

MojDucan
Posebno izdvajamo