Bukovicka banja

Izvorište Knjaza Miloša

Bukovicka banja Srbija

Bukovička Banja se nalazi u podnožju planine Bukulje, na 256 m nadmorske visine. Još 1811. godine vode Bukovičke Banje koristio je za lecenje Dositej Obradović, a na zahtev srpskog knjaza Miloša voda je donošena iz banje i korišćena na dvoru kao stona voda. Lekovite vode pomažu u lečenju oboljenja nervnog sistema, neuralgija... Jedna od najpoznatijih svetskih mineralnih voda za piće Knjaz Miloš se toči na izvorima ove banje. Voda sadrži natrijum, kalcium i magnezijum i obogacena je karbon dioksidom. Bukovicka banja pogodna je za bolesti oboljenja nervnog sistema, neuralgija..

U prvoj deceniji 20. veka počinje flaširanje bukovičke kisele vode, danas jedne od najpoznatijih mineralnih voda u svetu  "Knjaz Miloš". Danas se u Specijalnoj bolnici "Bukovicka Banja", na bazi lekovitih mineralnih voda, gline i klime, primenjuju najsavremenije terapeutske metode. U Specijalnoj bolnici radi jedino odeljenje u našoj zemlji za produženo lečenje, edukaciju i rehabilitaciju dece obolele od insulinozavisnog oblika šecerne bolesti.

U rekreacionom bloku, pored standardnih hidroterapijskih procedura, postoji bazen sa djakuzijem i podvodnom masažom, solarijum, sauna, hidrokineticki tuševi, tuš-masaže sa promenljivim pritiskom i temperaturom, blatne kupke i fitnes kabinet.
Park Bukovičke Banje je jedan od najlepših u našoj zemlji. Uredjen na površini od preko 21,5 hektara. Sa geometrijskom strukturom u svojoj osnovi, pleni skladom i bogatstvom biljnih vrsta.  Staro zdanje, najstariji objekat u parku Bukovičke banje, danas je hotel i simbol Arandjelovca. Počeo je da ga gradi knez Mihajlo Obrenovic još 1865. godine, kao letnju rezidenciju i skupštinski dom.

Kako doći?

Bukovička Banja se nalazi 76 km od Beograda. Do Bukovicke Banje se može doci magistralnim putem od Beograda preko Mladenovca.

Šta videti:

U parku se svake godine održava smotra "Mermer i zvuci", kao i Medunarodni festival "Svet keramike".Pecina Risovaca, arheološko nalazište iz starijeg kamenog doba i poseban spomenik prirode, jedno je od najstariji svedocanstava ljudskog postojanja na Balkanskom poluostrvu. Risovaca je uredena za posete turista kao svojevrstan Muzej paleolita

Posao
Highlights