Jezera u Srbiji

Srebrno, Palićko, Ludaško, Vlasinsko, Belocrkvanska

Srebrno jezero - srpsko more

srebrno1Zbog karakteristika i lepote ga zovu srpsko more. Jedno je od najčistijih i najbistrijih u zemlji. Uredjene lepe plaže i mogućnost za mnogobrojne sportove na vodi, uz malo mašte deluju morski. Jezero je dugačko 14 km, širine 300 metara. Od 2001. godine se održava i nacionalno prvenstvo u skijanju na vodi. Kajakaši, kajtsurferi i vindsurferi dolaze godinama. Motonautika je zabranjena na sreću svih ljubitelja prirode te je jezero sačuvano od zagađenja. Jezero je raj za ribolovce i bogato je tolstolobikom, smuđem, šaranom, crvenperkom, deverikom, babuškom...Moguć je lov na pernatu divljač.

Kamping je na jezeru odavno tradicija. Hladovina bagremove šume i dobra klima čine boravak nezaboravnim. Mogući su izleti do Golubačkog grada, manastira Nimnik i Tumane, a može se i do susedne Rumunije otići brodom. Poznate manifestacije na Srebrnom jezeru su Alske večeri u spravljnju riblje čorbe, Dani cveća, Pasuljijada,…

Palićko  jezero - najlepše jezero u Vojvodini

PalicOd arhitekture na Palićkom jezeru zastaje dah. Arhitektonski stil je bel epok iz vremena kad je jezero bila mondenska banja za sve bogate Evropljane.

U sklopu kompleksa nalaze se uredjene staze za šetnju, ZOO vrt, dobri hoteli i restorani gde ćete biti u prilici da probate tradicionalnu kuhinji sa jakim uticajem madjarske kuhinje. Od aktivnosti na jezeru možete uživati u jahanju, jedrenju, biciklizmu i vožnjom kočijama kroz stogodišnju šumu 

Ludaško jezero - specijalni rezervat prirode

ludaskojezeroLudaš, po veličini drugo najveće jezero Severne Bačke. Dužine je oko 6 km, a površine 387 ha. Jezero je stanica velikog broja ptica, medju kojima se izdvajaju ridja i žuta čaplja, bukavac, barski petlovan, mali barski petlić, vodomar, modrovoljka...Od divljači možete videti zeca, srnu, divlju svinju i vidru.

Oko jezera postoje objekti od posebne kulturno istorijske i arheološke vrednosti. Možete obilaziti tradicionalne kuće, salaše, lokalne manifestacije, piti vina sa peska ili uživati u tradicionalnim specijalitetima. Jezero je okruženo naseljima Hajdukovo, Noša, Ludaš i Šupljak a nalazi se 12 km istočno od Subotice i na 7 km udaljenosti od puta E-75, prema Horgošu.

Vlasinsko jezero- park prirode

vlasinskojezeroVlasinski zeleni ćilim mami svojim livadama, pašnjacima i šumama, koje neguju raznovrstan biljni i životinjski svet. Biljni svet ovog područja karakterišu retke i ugrožene vrste kao što su rosulja i maljava breza. Ovde se mogu videti i retke vrste ptica kao siva čaplja, ćubasta plovka i druge. Od planina koje okružuju jezero posebno se izdvajaju Čemernik i Varednik. Prirodne lepote, blagonakloni uticaj klime i tišina planinske prirode čine ovo mesto idealnim za boravak u različitim periodima godine. 

Područje Vlasinskog jezera odlikuje se i značajnim kulturnim spomenicima i etnografskim vrednostima, kao što su manastir u Palji, crkve u Božici, Klisuri i Crnoj travi, i Kula u Klisuri.

Vlasinsko jezero se nalazi u jugoistočnoj Srbiji na teritoriji opštine Surdulica, udaljeno 30km od doline Južne Morave ka zapadu i od jugoslovensko-bugarske granice ka jugu.Nalazeći se na 1213 m nadmorske visine i prostirući se na površini od 16 km2 najveće je i najviše veštačko jezero u Srbiji.

Belocrkvanska Jezera - sedam jezera lepotica

belacrkvaČista i bistra voda 7  jezera. Jezera su nastala  vađenjem šljunka sa dna Panonskog mora. Nalaze se Nedaleko od Bele Crkve u jugoistočnom delu Vojvodine. Jezera sa okolinom su veoma pogodna za rekreaciju i izlete.

Najpoznatije je gradsko jezero, koje raspolaže plažama, vaterpolo igralištem, skakaonicama, i autokampom. Za ljubitelje ribolova je ovo pravi izazov, jer je bogato ribom: amur, smudj, šaran, som....Dođite na pecanje i plivanje!

MojDucan
Posebno izdvajamo