Manastir Žiča

Manastir srpskog kralja Stefana Prvovenčanog

Manastir Žiča

Manastir Žiča je zadužbina srpskog  kralja Stefana Prvovenčanog. Gradnja glavne manastirske crkve posvećene Hristovom Vaznesenju započeta je oko 1206. godine, a završena pre 1217. godine, kada je Stefan Prvovenčani dobio kraljevsku krunu iz Rima.

Za istoriju srpskog naroda i njegove crkve Žiča ima veliki značaj. Ovde je Sv. Sava, kao prvi arhiepiskop nezavisne srpske crkve, koja je stekla samostalnost 1219. godine, postavio sedište srpske crkve, krunisao svog brata za kralja i posvetio episkope novoosnovanih eparhija. Tu su krunisani i Stefanovi naslednici, sinovi Radoslav i Vladislav, rukopoložen je arhiepiskop Arsenije, prvi naslednik Sv. Save na čelu srpske crkve.

Manastir Žiča Srbija

Krajem 13. veka manastir je stradao i početkom sledećeg veka obnavlja ga kralj Milutin. U vreme turske vlasti Žiča je nekoliko puta opustošena i obnavljana, a današnji izgled rezultat je velikih restauratorskih zahvata izmedu 1925. i 1935. godine i krajem osamdesetih godina. Po svojoj arhitekturi Žiča pripada raškoj školi, a fasade su crvene boje po ugledu na svetogorsku arhitekturu.

U veoma oštećenom zidnom slikarstvu raspoznaju se tri hronološko-stilske celine. Prvu čine freske nastale posle sticanja crkvene nezavisnosti, a autori su bili carigradski majstori. Drugu celinu čine slabo očuvane freske u kapeli kule, nastale početkom četvrte decenije 13. veka. Najznačajniju celinu čine freske nastale izmedju 1309. i 1316. godine, koje se nalaze u glavnom delu crkve, a čine ih tematske celine: Veliki praznici, Scene iz života Hrista, stojeće svetiteljske figure i njihova poprsja. Autori ovih fresaka su majstori poznate slikarske radionice kralja Milutina, čija su dela i freske u Starom Nagoricanu, Bogorodici Ljeviškoj u Prizrenu i Kraljevskoj crkvi u Studenici.

Manastir Žiča nalazi se u selu Kruševici, na putu izmedu Kraljeva i Mataruške Banje.

MojDucan
Posebno izdvajamo