Tvrđava u Baču

Najstarija tvrdjava u Vojvodini

Bač tvrdjava u BačuIako delimično razrušena pre tri veka, tvrđava u Baču, nekadašnje vojno uporište moćnih mađarskih i turskih vladara, svojom arhitekturom i danas ostavlja impresivan utisak. Ovaj dragoceni spomenik srednjevekovne kulture podigli su Mađari u XI veku, a mađarski kralj Karlo Robert Anžujski dogradio ga je u XIV veku i potrudio se, da po izgledu i obliku ovo utvrđenje podseća na građevine francuske gotike iz tog vremena. Grad i tvrđava doživeli su svoju renesansu krajem XV veka, kada je u Baču boravio biskup Petar Varadi koji je osim obnove grada, reku Mostongu proširio tako, da su i lađe lako stizale do utvrđenja.

Vojvodina Bač tvrdjavaUbrzo posle pobede Turaka nad mađarskom vojskom u Mohačkoj bici 1526. godine, tvrđava pada pod upravu osvajača, čije je utvrđenje bila do 1686. godine.Za vreme Rakocijeve bune 1705. godine, tvrđava je u velikoj meri oštećena i ostaje napuštena. Vremenom je i Mostonga presušila, pa je Tvrđava osim bez svojih kula, ostala i bez reke kojom su vekovima stizali brodovi vojnih velikana, kraljeva i plemića.

U Bač vredi doći zbog tvrdjave a i zbog Franjevačkog samostana, manastira Bodjani, jezera Provala i turskog kupatila hamam, jedinog u Vojvodini.

Sandra Babić           

MojDucan
Posebno izdvajamo