Gostilje - selo vodopada

Dobrodošli u Gostilje

Zlatibor Gostilje VodopadGostilje je jedno od najzanimljivijih lokaliteta planine Zlatibor. Ugnežđeno je na padinama Čigote i Borkovca, na nadmorskoj visini od 900 metara, i pravi je izazov za ljubitelje “neukroćene” prirode. Ovo selo je dobilo svoj naziv zahvaljujući ljubaznim i gostoprimljivim domaćinima, na čijoj se trpezi može naći samo zdravo voće i povrće, pršuta i slanina, mlečni proizvodi, proja ili kačamak, spravljeni na tradicionalan, zlatiborski način. Uz takvu ishranu i domaću šljivovicu svaki gost će se osećati kao kod svoje kuće.

Pored zdrave hrane, Gostilje je poznato po svojoj vodi. U samom selu izvire potok, na čijem se vrelu prozvodi "Zlatibor" voda, brend istoimene planine. Posebno obeležje ovog sela je jedan od najvećih vodopada u Srbiji, koji se sa čitavom formacijom prelepih slapova uzdiže na visinu od oko 20 metara.

U selu se mogu videti rodna kuća i spomen soba Dimitrija Tucovića, Dom kulture, biblioteka, radionice starih zanata, pastrmski ribnjak, brojne vodenice potočare i naravno Gostiljski vodopad.

Utonulo u šumsku tišinu, selo je prepuno bisera prirode. Tu je reka Katušnica, raj za ribolovce, čiji virovi predstavljaju najlepše prirodne bazene za kupanje. Zatim Rakovička pećina, jedna od mnogobrojnih u kanjonu Katušnice. Celo planinsko okruženje, prošarano pašnjacima, borovom šumom i vodopadima, nudi izvanredne uslove za kampovanje, odmor ili sakupljanje lekovitih biljaka. U blizini, nalazi se veliki fudbalski teren, ali i staro selo Sirogojno, Stopića pećina, slikarski ateljei Trnava i Borova Glava i Turistički centar Zlatibor, koji zajedno u paketu sa Gostiljem kreiraju izuzetnu destinaciju za izletnički turizam.

MojDucan
Posebno izdvajamo