Ivanjica - vazdušna banja

Dobrodošli u Ivanjicu

Ivanjica Srbija GolijaVaroš Ivanjica je nastala daleke 1833. godine u jugozapadnom delu Srbije. Ovaj mali gradić leži na slikovitoj dolini, na obali reke Moravice i okružen je prelepim vencom planina Golije, Javora, Mučnja i Čemernice.

Polovina cele opštine Ivanjice je pod šumama, što je i bio razlog da se 2000. godine kompletna Ivanjica proglasi vazdušnom banjom. Pored svoje lekovitosti ovaj deo Srbije poznat je i po proizvodnji krompira.

No prava turistička atrakcija Ivanjice je Hadži-Prodanova pećina. Do sad je istraženo 400 metara ove pećine i ona predstavlja pravo arheološko blago jer su u njoj pronađeni vredni predmeti iz doba praistorije.

Najznačajniji kulturno istorijski spomenici

Crkva Sv. Cara Konstantina i Carice Jelene (1836), Kameni most na reci Moravica (1904), Električna centrala na Moravici sa prelepim vodopadom, simbolom Ivanjice (1911), Spomenik Djeneralu Draži Mihailoviću (1893-1946), Crkva Lazarica (1911) i grob Boška Jugovića, nacionalnog heroja, Manastir Kovilje (12. vek), Manastir Pridvorica, Spomenik Majoru Iliću na Javoru (1907), Adžijina crkva (1909) i naravno Hadži-Prodanova pećina.

Poznate manifestacije

Sabor lovaca na Goliji (mart), Uskršnja ulična trka „Memorijal Cica Kalušević“, "Zvuci Golije, Javora i Mučnja" - smotra narodnog stvaralaštva (maj), Ivanjički moto susret (jun), Festival izvorne srpske pesme (avgust), Memorijalni odbojkaški turnir „Tomo Vučković“ (avgust), Izložba krompira ivanjičkog kraja (novembar).

Izletišta u okolini Ivanjice

Planina Golija - rezervat biosfere pod zaštitom Uneska i prava planinska lepotica, obrasla gustim šumama. Njeni, snegom prekriveni tereni su idealni za zimske sportove. Golija je takođe veoma pogodna za lov i ribolov. Na Goliji se nalaze i Tičar jezero, zatim jezero na Okruglici nastalo 1974. godine, nakon zemljotresa u Rumuniji i Košaninovo jezero. Tu su i predivni vodopadi na reci Izubri, kao i planina Javor, takođe poznata po svojim prirodnim lepotama. I naravno, ne zaboravite da posetite Hadži-Prodanovu pećinu i njen prelep okoliš.

Upoznaj Ivanjicu - vazdušnu banju!

 

Preporučujemo

Sremski KarlovciSremski Karlovci

Barokni grad na obroncima Fruške gore

ApatinApatin

Dunavska oaza lova i ribolova

SentaSenta

Varoš na Tisi, na pola puta između Beograda i Budimpešte

KanjižaKanjiža

Banjski grad na procvetaloj Tisi

KikindaKikinda

Dom ludaje i Kikindskog mamuta

IrigIrig

Fruškogorska prestonica manastira i vinograda

Sremska MitrovicaSremska Mitrovica

Jedna od četiri prestonice Rimskog carstva

PirotPirot

Grad ćilima i divlje prirode

ČačakČačak

Istorjiski grad sa sačuvanim duhom srpske tradicije

Strana 1 od 2
MojDucan
Posebno izdvajamo