Drvengrad - etno selo Emira Kusturice na Mećavniku

Dobrodošli u Drvengrad, na Mećavnik

Drvengrad - etno selo Emira Kusturice na Mećavniku

Drvengrad je filmsko etno selo na Mokroj Gori. Nalazi se između Zlatibora i Tare, a  izgradio ga je reditelj Emir Kusturica na brdu Mećavnik. Mećavnik nadvisuje selo Mokra Gora i visinski je na istom nivou sa železničkom stanicom Jatare, kroz koju prolazi pruga uskog koloseka Šarganska osmica.

Drvengrad je etno selo u gradskom stilu. Na jednom kraju ima ulaznu kapiju, a na drugom malu drvenu crkvu. Crkva je građena po ugledu na ruske crkve i posvećena je Svetom Savi. U centralnom delu sela je trg popločan drvenom kockom i sečenim drvenim pragovima, i opkoljen je brvnarama. Brvnare su autentične, i prenete iz tog kraja Srbije i iz Bosne. Sagradjene su u vidu skeleta i postavljene na kamene postamente.

Drvengrad ima galeriju slika, biblioteku, bioskop „Andergraund”, poslastičarnicu sa domaćim kolačima i prirodnim sokovima, nacionalni restoran, prodavnicu narodne radinosti toga kraja...

Stručni žiri briselske Fondacije za arfitekturu Filip Rotije je Drvengrad proglasio najboljim arhitektonskim ostvarenjem u protekle tri godine u Evropi.

O Drvengradu Kusturica kaže: “Izmislio sam grad koji izgleda kao da se u njemu uvek živelo”.

 

MojDucan
Posebno izdvajamo