Selo Ljubiš u koje(m) se zaljubiš

Ljubiš u koje(m) se zaljubiš

Selo LjubišDobrodošli u Ljubiš

Ljubiš udaljen 15 km od centra Zlatibora. Ljubiš je naselje u opštini Čajetina u Zlatiborskom okrugu, jedno od većih Zlatiborskih sela koje se nalazi između vrhova Murtenice, Borkovca i Jasenova.

Prosečna nadmorska visina iznosi oko 850m (najniži deo je 810m, dok je najviši vrh Borkovca oko 1000m). Ljubiš se sastoji iz centralnog dela (centra) i zaselaka Gornjeg Ljubiša i Donjeg Ljubiša.

Selo je karakteristično po bogatstvu i raznovrsne flore, pogotovu lekovitog bilja, pečuraka i šumskog voća. Kroz njega protiče reka Ljubišnica na kojoj su izgrađeni ribnjaci kalifornijske pastrmke. U Ljubišu je rođen i naš poznati pesnik Ljubivoje Ršumović.

Selo Ljubiš

U selu se mogu videti stare kuće a neke su u  etno stilu. Domaćini vredno rade na vraćanju starog sjaja selu i ozbiljno se bave etno turizmom čekajuću i ispraćajući turiste kako iz regiona tako i iz celog sveta.

Specijaliteti sela Ljubiš su med, pršut, domaća rakija, jagnjetina ispod sača, teletina ispod sača, kuvani kupus u zemljanom loncu i ostala tradicionalna jela koja jednom kada probate uvek ćete se vraćati. Bićete svedok poznatog srpskog gostoprimstva i moći ćete da se odmorite kao nikada pre. Budićete se uz zvuke jaganjaca a uveče će vas na miran san ispraćati zvezde u velikom broju.

U blizini sela Ljubiš se nalazi selo Gostilje gde se nalazi vodopad koji vredi obići.

MojDucan
Posebno izdvajamo