Gostoljublje - selo u selu

Dobrodošli u GostoljubljeGostoljublje je zajedno sa obližnjim etno selima deo mnogo većeg projekta pod nazivom Eko selo. Nalazi se u okviru sela Mionice, na obroncima Divčibara, i na nadmorskoj visini od 550 metara. Ovo etno selo zauzima površinu od jedanaest hektara i ustvari predstavlja jedno gazdinstvo namenjeno kako seoskom turizmu, tako i proizvodnji zdrave hrane.

Celo Gostoljublje je jedna očaravajuća brdska atrakcija sastavljena od Vajata, tradicionalnih drvenih srpskih kuća, među kojima je jedna stara oko dve stotine godina.

Svaki vajat je opremljen u duhu srpske tradicije i pruža savršen komfor, posebno posle mnogobrojnih aktivnosti, koje turisti mogu upražnjavati u toku svog boravka u Gostoljublju. Posetioci se mogu oprobati u spremanju zimnice, sakupljanju sena, branju malina, sakupljanju šljiva, lekovitog bilja ili šumskih plodova.

Pored aktivnog odmora i upoznavanja načina života na selu, ponudu ovog kraja krasi netaknuta priroda, šume, livade, puteljci, proplanci, izvori i potočići. Turisti svakodnevno mogu uživati u šetnjama obeleženim pešačkim stazama, koje se završavaju na brdu Subjel. Ovo brdo je posebno zbog svoje legende o izgubljenom blagu i predstavlja pravu atrakciju za svakog avanturistu.

U letnjem periodu osveženje posetiocima pruža popularno izletište Skakavački vodopadi, gde se održava tradicionalna manifestacija „Dani seoskog turizma“. A tu su naravno i Divčibare, poznat planinski centar i vazdušna banja, nadaleko poznata po svojim lekovitim svojstvima.

MojDucan
Posebno izdvajamo