Niška banja

Niška banja, topla voda,...

Niška banja Niš Sense SPA

Niška Banja leži u podnožju Koritnika, ogranka Suve Planine, na nadmorskoj visini od 248 m. Prirodni lekoviti faktori u Niškoj Banji su blaga, umereno-kontinentalna klima, termomineralne vode i prirodno mineralno blato. Lekovite vode, koje izviru sa pet izvora "Glavno vrelo", "Suva Banja", "Školska česma", "Banjica" i "Pasjača", pripadaju grupi zemnoalkalnih homeotermi (36-38°C), blago mineralizovanih, sa kapacitetom od 56 litara u sekundi. "Niška Banja", raspolaže sa tri objekta "Radon", "Zelengora" i "Terme, savremenom opremom za dijagnostiku, lečenje i rehabilitaciju reumatskih i kardiovaskularnih bolesti i za operativno lečenje u domenu ortopedske hirurgije.

Zdravstveni i turistički objekti smešteni su u uredjenom parku površine 5 hektara. U blizini Niške Banje je park šuma Košutnjak, sa uredjenim trim stazama. Niška Banja je pogodna za pripreme i takmičenje sportskih ekipa, jer raspolaže sa terenima za mali i veliki fudbal, rukomet i tenis, hipodromom i streljanom. Niška Banja ima biblioteku, umetničku galeriju i Letnju pozornicu, koji u toku leta postaju mesta brojnih dogadaja objedinjenih u manifestaciji "Kulturno leto u Niškoj Banji".

Šta videti?

Grad Niš, kulturno-istorijske spomenike: Medijanu, Ćele-kulu, Nišku tvrdjavu iz 18. veka, Čegar, memorijalni muzej-logor "Crveni krst". Sićevačka klisura-atraktivni kanjon reke Nišave sa retkom florom i faunom, Jelašnićka klisura-specijalnog rezervata prirode, Bojanine vode i Kamenički vis

Interesantno:

Istorija: Vreme starih Rimljana 2. vek podizanje kupatila sa dva bazena od raznobojnog mermera. U vreme vladavine cara Konstantina , u carskom naselju Medijani postoji kupatilo u koje je doticala blagotvorna banjska voda. Godine 1521. Niška Banja je odmorište turskog cara Sulejmana i njegove vojske na putu prilikom osvajanja Beograda. U doba turske vladavine u banji postoje odvojena kupatila za muškarce i žene, kao i nekoliko objekata za smeštaj bolesnika.

U Niškoj banji se državaju takmičenja u paraglajdingu, gde takmičari kreću sa obronaka Koritnika, a spuštaju se u Nišku Banju.

Kako doći?

Niška Banja se nalazi na jugoistoku Srbije, pored magistralnog pravca Niš-Sofija.
Udaljena je 10 km od Niša i 250 km od Beograda.

MojDucan
Posebno izdvajamo