Ribarska banja

Kraljeva banja i Oaza čistog planinskog vazduha

Ribarska Banja SPA Srbija

Ribarska banje je “Oaza “čistog planinskog vazduha, zdrave hrane i lekovitih vrela a nalazi se na 540 metara nadmorske visine na padinama Velikog Jastrepca. Ribarska Banja se nalazi u području veoma bujne vegetacije. U Ribarskoj Banji postoje 6 izvora mineralne vode, temperature od 38 do 42°C, a zbog gustih šuma i čistog vazduha ima karakteristike klimatskog mesta. Lečenje se obavlja i Specijalnoj bolnici "Ribarska Banja". Osim lečenja ljudi sve češće dolaze kako bi se napunili dobrom energijom u Ribarsku banju.  U okviru banje posluju: banka, pošta, apoteka, marketi, pijaca, bioskopska dvorana, kongresna sala za sastanke i simpozijume, biblioteka, čitaonica i kiosci.

Bogat kulturno-umetnički program "Kulturno leto u Ribarskoj Banji" nadaleko je poznat. Na otvorenoj i zatvorenoj pozornici prisutna su gostovanja kulturno umetničkih društava iz svih delova Srbije i inostranstva, pozorišne predstave profesionalnih i amaterskih pozorišta, književni susreti, estradna i etno muzika, festivali tradionalne hrane, starih zanata i muzike, umetničke izložbe i likovne kolonije.

Šta videti ?

Obližnji Niš i Kruševac , Manastir Ljubostinja, Veluće i Kalenić

Interesantno:

Arheološki ostaci pokazuju da je još covek paleolitskog doba na banjskim termama obavljao ritualno lečenje. U XII veku Ribarsku Banju je kao dar za punoletstvo dobio Stefan Nemanja. Kneginja Milica često koristila blagodeti ovih voda.Kralj Petar I Karadordević vladar najverniji posetilac Ribarske Banje koji je je boravio na prvom spratu vile "Srbija".

Udaljenost :

Beograd 222 km , Niš 72 km 33 km , Kruševac 35 km

MojDucan
Posebno izdvajamo