Vrnjačka Banja

Kraljica srpskog turizma

Vrnjacka banja

Vrnjačka Banja je najpoznatija banja i najposećenija turistička destinacija u Srbiji.

U Vrnjačku Banju se radi boljeg zdravlja dolazi već 135 godina, a  i zbog mnogih kulturnih, sportskih, kongresnih i drugih dešavanja. Banja je ovo ime dobila po selu Vrnjci, u čijem su ataru otkriveni mineralni izvori. Prvi pisani podaci o Vrnjačkoj Banji nalaze se u izveštaju barona Zigmunda Herdera, koji je po nalogu kneza Miloša Obrenovića ispitivao prirodna bogatstva tadašnje Srbije. On je dao visoku ocenu kvaliteta vrnjačkih mineralnih voda i uporedio ih sa čuvenim vodama Karlovih Vari u Češkoj.

Kraljica srpskog turizma svojim lekovitim vodama pomaže u lečenju dijabetesa, gastrovaskularnih oboljenja i ginekoloških bolesti, a voda iz banje poznata kao Voda Vrnjci pomaže pri lečenju kardiovaskularnih oboljenja.

Vrnjačka Banja se nalazi u centralnoj Srbiji, 200 km južno od Beograda. Smeštena je na obroncima planine Goč i u dolinama Vrnjačke i Lipovačke reke. Nadmorska  visina Vrnjačke Banje se kreće od 220-300 metara. Karakteriše je umereno-kontinentalna klima, leta su umereno topla (prosečna temperatura je 20°C), a zime umereno hladne (prosečna temperatura +0,8°C) .

Sportsko-rekreativni centar "Raj" raspolaže sa tri travnata fudbalska terena i atletskom stazom, a tu su i tereni za male sportove. Gostima su na raspolaganju saune, kuglane, otvoreni i zatvoreni bazeni i fitnes centri. Ski staza na Goču zimi privlači veliki broj ljubitelja zimskih sportova. Na Goču postoje idealni uslovi za lov u uređenom lovištu. Za sve one koji više vole reku i sportski ribolov, 10 km od Vrnjačke Banje, na Zapadnoj Moravi nalaze se Podunavačke bare.

Tokom cele godine se održavaju brojne priredbe i manifestacije, kao što su "Vrnjačke kulturne svečanosti", "Festival filmskog scenarija", "Elegantove svečanosti", "Festival knjige", "Berza banja" i druge.

Kako doći?

U Vrnjačku Banju se može doći magistralnim putem Beograd-Kraljevo i auto-putem Beograd-Niš-Skoplje, preko Pojata.

Šta videti?

Program Zamka kulture, koji je jedinstvena institucija kao galerija, muzej, muzička dvorana i akademija umetnosti, obuhvata veliki broj izložbi, muzičkih i dramskih programa.

Gosti Vrnjačke Banje mogu organizovano da posete obližnje manastire Studenicu, Žiču, Gradac, Sopoćane, Đurđeve Stupove, kao i ostatke tvrđava Ras, Maglič, Brvenik i Koznik.

 

MojDucan
Posebno izdvajamo