Avanture Limom sa Simom

Očekuju Vas planinski vrhovi nastanjeni retkim beloglavim supom, vidici na utihnute i divlje predele od kojih zastaje dah, splavarenje koje diže adrenalin na najviši nivo, zadivljujući folklor i duh domaćina. 680 eur

Dragoljub R. Simović: “Lim je čuvao svoje čari za sam početak 21 veka kada je nama, grupi neustrašivih entuzijasta, dozvolio da uronimo u njene smaragdno zelene svete vode, a sam taj čin izmenio je naše živote iz korena. Postali smo prvi Limski splavari i ambasadori Lima”

1. dan Rafting Srbija putovanja Lim Crna Gora
Polazak iz Novog Sada direktnim vozom /II razred, kušet/za Prijepolje u 21,28 i noćna voznja prugom Beograd - Bar. Dolazak u Prijepolje u 04,00 časova i doček dobrodošlice na tradicionalni način “gorštaka” jugozapadne Srbije, tople lepinje sa kajmakom i čaj od lekovitog bilja, uz medjusobno upoznavanje članova sa vrsnim organizatorima i logističarima avanture. Vožnja autobusom do Sopotnice, prirodnog dobra posebnog značaja koje je 2001. proglašeno spomenikom prirode, gde se dobijaju instrukcije o važećim pravilima tokom programa. Uživanje u lepoti listopadnih šuma na nadmorskoj visini preko 1.300 m, nakon kraćeg odmora u domaćinstvu Tmusić, uz slatko od šumskih jagoda i rakiju od divlje kruške i zanimljiva izlaganja iskusnih vodiča, uspon do predivnih vodopada Sopotnice. Ručak od tradicionalnih specijaliteta zdrave hrane ovog kraja, sa pitom od heljde, koja je nezaboravni tradicionalni specijalitet kraja, čuven po svojim lekovitim svojstvima. Odlazak do nepristupačnih visova planine Jadovnik i jahanje divljih konja. Večernji odlazak do Kamene Gore, proglašene svojevrsnom vazdušnom banjom zbog izuzetnih prirodnih karakteristika koje su preimućstvo retkom gorštačkom življu ovog kraja. Smeštaj u seoskim domaćinstvima kod gostoljubivih domaćina /dvokrevetne, trokrevetne i višekrevetne sobe sa upotrebom kupatila/. Druženje i večera uz logorsku vatru - domaći specijaliteti kraja. Noćenje.

2. dan Raftin Srbija putovanja Crna Gora Lim
Nakon ranijeg doručka u domaćinstvima planinskog vrha Kamene Gore i „svetog bora“ sa kojeg se pruža veličanstven pogled na planine Zlatar, Durmitor, Goliju, Jadovnik...vožnja do Alipašinih izvora. Kratko upoznavanje Plava i krajolika neverovatne lepote i u 12,00 časova start splavarenja jednom od najuzbudljivijih i najzanimljivijih maršuta duž toka reke Lim do Andrijevice. Prolazak niz opasne bukove velikih visinskih razlika u dužini od oko 25 km, tokom kojeg se adrenalin kreće do najrazličitijih nivoa, čineći splavarima nezaborano zadovoljstvo. Uživanje u maksimalnom izazovu i vodenim udarima dok se prolazi pored litica visine preko 50m, koji mogu izdržati samo najodvažniji. Po dolasku u Andrijevicu, postavljanje kampa i smeštaj u šatorima. Večera u stilu „preživljavanje“ uz logorsku vatru i uživanje u surovim lepotama nedirnute prirode. Noćenje.

3. dan
Doručak i demontaža kampa i start splavarenja do punkta Berane, maršutom oko 18 km u trajanju od oko 3 sata. Ova deonica pruža mogućnosti lagodnijeg splavarenja, jer je vodeni pad dosta blazi u odnosu na gornji tok reke Lim, te gotovo podseća na ravničarsku reku. Dolazak u Berane, postavljanje kampa i po želji poseta manastiru Djurdjevi stupovi, kao i obavezan odlazak na poznati Beranski '' korzo'' koji u ovom gradu još uvek opstaje. Zajednička priprema večere uz druženje i zabavu. Noćenje.

4. dan
Doručak i demontaža kampa. Polazak na splavarenje do punkta Ribarevine. U ovoj etapi prolazimo kroz Tifransku klisuru, najopasniji deo splavarenja , svim ljubiteljima avanture dobro poznati bukovi mali i veliki Tifran, o čijoj prolaznosti skiperi donose odluku da li će se voziti / u zavisnosti od vodostaja nose veliku opasnost/. Splavarenje ka Ribarevinama uz pogled na uvek snežnu padinu Bjelasice. Od Ribarevina do kampa prevoz kombijem. Dolazak na Bistricu, postavljanje kampa i priprema večere, koju će nam možda neko od nasih ribolovaca '' nabaviti''. Noćenje u kampu.

5.dan
Polazak na splavarenje oko 11,00 časova i deonica do punkta Brodareva u dužini oko 25 km. Uživanje u bukovima splavarenjem kroz Kumaničku klisuru, tokom kojeg se adrenalin kreće do različitih nivoa, čineći splavarima posebno zadovoljstvo. Poseban splavarski izazov je prolaz pored Kumaničkog i Ćamilovog buka, Picine stene visine preko 20m, tobogana visinske razlike preko 1,5 m i ringišpila koji mogu izdržati samo najodvažniji. Stajanje kod Manastira Kumanica radi razgledanja ove pravoslavne zaduzbine izuzetne duhovnosti i lepote. Nastavak splavarenja do Brodareva i postavljanje kampa. Večera u prirodnom ambijentu u kome učestvuju svi avanturisti, pripremajući zajedno roštilj i druge specijalitete na otvorenoj vatri. Noćenje.

6. dan
Posle budjenja lagana šetnja do manastira Davidovica, gde su po predanju donete mošti braće Jugovića posle Kosovskog boja i tu sahranjene, manastir sa okolinom ''gde treba doći da bi se slušala tišina''. Doručak ,pakovanje opreme i start splavarenja ka Prijepolju uz razgledanje krajolika i prolaskom kroz bukove /” najveći” ,”najlepši” i buk “stena sa kondomoma” - objašnjene na licu mesta. Kraći odmor, kod Petrovca na Limu gde hrabri i odvažni imaju priliku da skaču sa višemetarskih skakaonica, sa mesta gde se inače i održava takmičenje u skokovima u vodu. Nastavak splavarenja do ušća Mileševke u Lim, presvlačenje u suvu opremu i prevoz kombijem do manastira Mileševa, zadužbine kralja Vladislava i Sv. Save iz 1218. godine, poznatog po svetski značajnoj freski “Beli andjeo”. Manastirski ručak i razgledanje. U blizini manastira Mileševe, u kanjonu reke Mileševke, nalaze se pećinske isposnice u kojima su mileševski monasi početkom 13. veka prepisivali retke knjige i živeli u njima., po ugledu na svetosavski zivot na Svetoj Gori. Dosadašnja istraživanja ukazuju da je prve skriptorijume za prepisivanje retkih knjiga, po ugledu na svetogorske, organizovao Sveti Sava. Mogućnost vožnje “mountain-bike” kroz kanjon Mileševke ili “trekking” kroz predele netaknute prirodne lepote. Vožnja do Prijepolja i pozdravna zakuska u „splavarskom stilu“, te ukrcavanje zadirektni voz za Novi Sad sa polaskom u 23,00 časa. Noćnja vožnja sa obrokom u vozu, jutarnji dolazak u Novi Sad.

7.dan
Završetak programa.

Cena

680 eur

Optimalni broj učesnika : 20

Uključeno : prevoz vozom /II razred, kušet/ na relaciji Novi Sad – Prijepolje – Novi Sad, prevoz turističkim kombijem /minibusom do svih destinacija obuhvaćenih programom, osveženje dobrodošlice i ručak u Sopotnici, uspon do vodopada, jahanje konja, polupansion u Kamenoj Gori kod gostiprimljivih „gorštaka“ – domaćina koji služe tradicionalne specijalitete zdrave hrane, splavarenje duz toka reke Lim po navedenim deonicama čamcima kapaciteta 6 - 10 osoba sa potrebnim neoprenskim odelom (vodootporno i termoizolaciono), prslukom, čizmama i kacigom, u profesionalnoj pratnji ovlašćenih logističara i vodiča-splavara radi maksimalnog ispunjenja svih bezbednosnih uslova, poseta manastirima Djurdjevi Stupovi /beranski/, Kumanica i Davidovica, poseta i razgledanje Manastira Mileseva i manastirski ručak, smeštaj u šatorima u kampovima duz toka splavarenja, ručkovi u prirodi i paketi suve hrane tokom intenzivnih dana splavarenja, pozdravna zakuska, obrok u vozu, organizacioni troškovi.
ROK PRIJAVE: 30 dana pre početka putovanja
NAPOMENA 1. program se realizuje najkasnije do početka jula zbog punjenja gornjeg toka Lima vodom iz snežnice
NAPOMENA 2 . za učesce u ovom programu je neophodna osnovna kondiciona spremnost. Obavezno prilikom prijave prijaviti eventualne ranije povrede ili zdravstvene teškoće /astmu i sl./, jer one mogu izazvati odredjene probleme tokom ture – hvala !
VAŽE SVEOPSTE PRIJAVNE I OTKAZNE UZANSE ZAKONA O OBLIGACIJAMA I ZAKONA O TURIZMU REPUBLIKE SRBIJE.

Rezervacija

Ukoliko ste zainteresovani za rezervaciju aranžmana pošaljite upit na e mail info@serbiatouristguide.com sa vašim podacima i bićete ubrzo kontaktirani.

 

MojDucan
Posebno izdvajamo